[...] są transportowane, a glicerol jest zużywany do ponownej estryfikacji lub do glukoneogenezy (w postaci fosforanu dihydroacetonu w wątrobie). W procesie glukoneogenezy glukoza powstaje np. z aminokwasów (biorą się np. z rozpadu mięśni), glicerolu (rozpad trójglicerydów) czy mleczanów (np. intensywna praca mięśni w warunkach beztlenowych). [...]
[...] energii zależy od funkcjonowania układu nerwowego, pracy wątroby, mięśni itd. A co ma wspólnego cukier, z układem odpornościowym? Okazuje się, że niemało. Chociaż glukoza jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek odpornościowych i ich proliferacji, duża ilość glukozy może prowadzić do upośledzenia funkcji układu [...]
[...] i o 12% podczas kolejnych 15 sekund ćwiczenia. Później udział kreatyny nie występował, ponieważ organizm zaczął pozyskiwać energię z innych źródeł (np. glikogen, czyli glukoza zgromadzona w mięśniach). W drugiej konkurencji odnotowano zwiększenie czasu biegu do odmowy o 13%. Podsumowanie Wyniki pokazują, że suplementacja kreatyną pomaga [...]
[...] stosowanie diety niskowęglowodanowej, wysokotłuszczowej, niemniej niewiele wskazuje, by destrukcyjny. O wiele gorzej przedstawia się zalewanie ustroju cukrami prostymi (glukoza, fruktoza) lub dwucukrami (np. sacharoza), co może mieć wpływ na stężenie trójglicerydów, insulinooporność, ryzyko sercowo-naczyniowe, ryzyko pojawienia się raka i [...]
Jednym z kluczowych elementów zdrowej diety jest ograniczenie spożycia cukru, który – choć pyszny – może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Cukry proste, które powinny dostarczać do 10% energii z diety, wszechobecnie występują naturalnie w owocach, produktach zbożowych, oraz nabiale, jednak producenci żywności chętnie [...]
[...] Od razu po wysiłku i 120 minut od jego zakończenia, 12 zawodników otrzymało jeden z trzech napojów o podobnej kaloryczności (285-300 kcal): tylko węglowodany 75 g (glukoza + maltodekstryny), węglowodany 45 g + proteiny 25 g + 0,5 g tłuszczów (węglowodany: glukoza + maltodekstryny; proteiny: kazeina i białko serwatkowe + leucyna), [...]
Dążenie do uzyskania odtłuszczonej sylwetki dla milionów ludzi staje się głównym celem. Szczególnie istotne znaczenie ma to obecnie, gdy okres pandemii zostawił swój "ślad" także na naszej wadze. Co robić, aby zmaksymalizować utratę tłuszczu? Podsumowanie Kluczem do skutecznej redukcji jest dieta, warto różnicować trening, pracując np. od czasu [...]
[...] typu II. W jego skład wchodzi nadmierny obwód talii (powyżej 90 cm u mężczyzn), wzrost trójglicerydów ≥150 mg / dl, spadek transportera cholesterolu HDL, nadciśnienie, glukoza na czczo powyżej 100 mg/dl. Wystarczy, że u danej osoby zidentyfikuje się trzy, z pięciu problemów. Białko serwatkowe może regulować ilość tłuszczu oraz wpływać na [...]
Nasze ciało składa się w 60-70% z wody, jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. O ile człowiek bez pożywienia jest w stanie funkcjonować wiele dni, jak i tygodni, tak bez wody przeżyje zaledwie 4 do 7 dób. Podsumowanie Izotoniki to idealne napoje dla osób aktywnych, zaleca się je spożywać przed w trakcie, jak i po [...]
[...] sprawność fizyczną (1200 m biegu na czas, "brzuszki", siła grzbietu, zasięg ramion w siadzie, kroki boczne) i markery we krwi (cholesterol, lipoproteiny o małej gęstości, glukoza, reaktywne formy tlenu i malondialdehyd) przed i po 16 tygodniach treningu. Wyniki: w grupie spinningu - tkanka tłuszczowa przed: 22.07±1.23%; po: [...]
[...] dużej powierzchni terenu do wzrostu i nie zubożają gleby. Wytwarzanie produktów na bazie np. S. cerevisae odbywa się w komorach, do których dostarczane są tlen oraz glukoza. Szczep ten jest szczególnie ciekawy, gdyż przyczynił się do ważnych odkryć w historii żywienia ludzkości. Nazywany jest piekarniczym, ponieważ pierwsze w historii [...]
Od dawna wiemy, iż „zarywanie nocy” skutkuje zaburzeniami glikemii i wzrostem insulinooporności (spadkiem tolerancji węglowodanów). Może to prowadzić do cukrzycy i nawet raka. Badanie naukowe W badaniu naukowym część uczestników spała w godzinach 23:00-07:30, druga grupa tylko 4 h (od 01:00 do 05:00). Zbadano wrażliwość insulinową, podając [...]
[...] odpornościowy do produkcji białych krwinek. Jest naturalnym prebiotykiem i źródłem węglowodanów. Miód naturalny składa się z około 40% sacharydów, z czego większość stanowią glukoza i fruktoza, będące bardzo dobrym źródłem energii. Dodatkowo znajdziemy w nim olejki eteryczne, naturalne barwniki, składniki mineralne i witaminy. Warto zaznaczyć, że [...]
Węglowodany stanowią bardzo liczną i różnorodną grupę związków o charakterze energetycznym. Niektóre z nich przyswajane są przez organizm szybciej, a inne wolniej, z czym też wiążą się ich potencjalne zastosowania. Do najbardziej rozpoznawanych węglowodanów zalicza się m.in. dekstrozę, inaczej zwaną glukozą. Co to jest dekstroza? Dekstroza to [...]
[...] opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi. Może również podwyższyć czułość receptorów podatnych na insulinę w mięśniu, tak, że glukoza łatwiej przedostaje się do komórki. Jeśli receptory są mało czułe, wtedy trzustka zwiększa wydzielanie insuliny by zrównoważyć dopływ glukozy do komórek mięśni [...]
[...] dla człowieka podstawowym materiałem energetycznym. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że w ich budowie węgiel, tlen oraz wodór są w takim składzie jak w wodzie. Na przykład glukoza - C6H12O6, zapisana inaczej, to C6( H2O )6. Przy spalaniu węglowodanów powstaje z nich dwutlenek węgla (węgiel) i para wodna (woda). Chemicznie węglowodany to [...]
[...] Czy mam to brac z glukozą, tak jak to robilem z kreatyną? W skladzie preparatu nie widze cukru, zatem sadze ze bedzie trzeba zapodac jakis transporter, czyli idealna bedzie glukoza. 4. Czy mozna bezposrednio spozywac preparat z aminokwasami? 5. Mam zamiar gdzies za tydzien - 2 dokupic hmb, czy wymeczony suplementacja organizm bedzie w stanie [...]
[...] Maximum Weight Gainer Plus zawiera dlugołańcuchowe maltodekstryny, charakteryzujące się znacznie bardziej równomiernym tempem wchłaniania niż cukry proste takie jak: glukoza, maltoza czy fruktoza, z drugiej strony są zdecydowanie lżej strawne niż wysoko-błonnikowe źródła węglowodanów pochodzące z nisko-przetworzonej żywności, jak choćby [...]